Hudvårdskombinationer som gör mer skada än nytta

20% rabatt på allt | Kod: EXTRA20

menu Created with Sketch.
search Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
bag Created with Sketch.

20% rabatt på allt | Kod: EXTRA20

  • Över 200.000 nöjda kunder!
  • Köp nu, betala i slutet av Juni!
  • Fri frakt över 399kr

Hudvårdskombinationer som gör mer skada än nytta

 

 

Att testa många olika produkter är kul, men visste du att det finns en risk för att vissa ingredienser faktiskt kan vara dåliga för huden om du kombinerar dem fel? Detta är något som man sällan talar om, och det är lätt hänt att man tänker att ”ju mer desto bättre”, och så kör man på med extra allt.

Det är främst ingredienser som är väldigt effektiva som man bör vara lite extra försiktig med. Därför ska vi nu förklara vilka kombinationer du bör undvika och varför, så att du inte råkar mixa och matcha lite väl mycket!

 

C-vitamin + AHA- och BHA-syror


C-vitamin? Super för huden. AHA och BHA? Grymma. Tillsammans? Inte lika bra!

Varför är det här en så dålig kombo? Jo, allihop är syror, och om du kombinerar dem kan det bli lite väl mycket för din hud att hantera. Detta gäller särskilt om du har ganska torr hud.

Men hur ska man göra om man äger produkter med dessa olika syror och vill få fördelarna från de alla? Svaret är enkelt – använd dem olika tider på dagen. Bara du inte använder dem samtidigt så borde det inte vara något problem.

Nu ska det betonas att det egentligen på pappret är säkert att kombinera dessa ingredienser, det ger ingen bestående skada på huden. Men särskilt om man har känslig och torr hud kan det bli lite för mycket av det goda. Om du ändå tänker att du vill kombinera dem rekommenderar vi att du testar på en liten yta innan du använder dem i hela ansiktet.

 

Benzoylperoxid + retinol


Både benzoylperoxid och retinol kan användas för att bekämpa akne. Men om du använder dem tillsammans börjar de i stället bekämpa varandra! Om du använder ingredienserna samtidigt så kommer benzoylperoxiden att göra så att retinolen oxiderar, vilket gör att den inte är lika effektiv.

Du kan fortfarande använda produkter som innehåller ämnena, men vi vill gärna ge dig rådet att använda dem olika dagar, så att de blir så effektiva som möjligt.

Benzoylperoxid + kemisk peeling


För dem som är bekanta med dessa olika produkter så är det rätt självklart att det här inte är en särskilt bra kombination. Benzoylperoxid torkar ut huden och avlägsnar i själva verket det allra yttersta lagret av huden. Lägger man till kemisk peeling till blandningen så kommer man både att irritera huden och skada den. En mycket dålig idé!

Retinol + peeling (korn eller kemisk)


Retinol exfolierar din hud ordentligt för att snabba på cellernas förnyelse. Och om du använder en peeling också så blir det helt enkelt kaka på kaka. Du behöver inte båda och kommer antagligen att bli röd som en tomat. Det värsta är att rodnaden kan vara i flera dagar, och tro oss, det är inte en snygg look till jobbet eller skolan!

Samtidigt bör det nämnas att du kan använda peeling samma dag som du använder retinol, bara du inte gör det samtidigt. Du kan använda retinol på kvällen (man blir extra känslig för solen av det) och använda en peeling på morgonen. Glöm inte att använda SPF efter bara!

 

Salicylsyra + glykolsyra


Som vi lärde oss tidigare så är det inte ett bra drag att kombinera syror i onödan (ett undantag gäller för hyaluronsyra, eftersom det inte är en syra egentligen). Om du mixar salicylsyra och glykolsyra kommer din hud att bli onödigt torr.

Se till att använda dem var för sig eller olika dagar.

Vattenbaserad + oljebaserad hudvård


Att använda både vattenbaserade och oljebaserade produkter på samma gång är egentligen inget problem, så länge du använder dem i rätt ordning. Vattenbaserade produkter bör appliceras före de oljebaserade. Gör man det i fel ordning så kommer de vattenbaserade produkterna inte att tränga in i huden lika väl och därmed inte göra lika mycket nytta.

Niacinamid + C-vitamin


Båda dessa ingredienser är väldigt effektiva för att behandla hud med ärr eller få bukt med blemmor, men om man kombinerar dem blir det en smärre katastrof. Niacinamid förstör nämligen alla C-vitaminens goda effekter och gör att den i stället gör din hud röd och kanske rentav får akne. Bäst att hålla isär dem, med andra ord!

 
Generella tips

Efter att ha läst igenom dessa mindre lyckade kombinationer kanske vissa känner sig lite oroliga för att de ska råka kombinera sina produkter fel. Men det handlar egentligen i grund och botten bara om att använda sunt förnuft. Kombinera inga ingredienser som du vet är lite mer kraftfulla än andra. Och om du märker att din hud blir röd och känslig när du börjar använda en ny produkt, så sluta använda den eller testa att inte använda den tillsammans med din vanliga hudvårdsrutin.Känner du dig osäker kan du så klart också prata med en hudterapeut eller helt enkelt använda hudvårdsprodukter som alla kommer från samma serie. Då kan du vara helt säker på att allt du använder fungerar bra i kombination!

 

 

 

 

 

Dunderprodukter vi älskar

Här är några exempel på kraftfulla produkter som bäst används på egen hand eller i kombination med milda ingredienser.  

EXTRA20
−10%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
RENEWAL Hyaluronsyra + BHA 30ml RENEWAL Hyaluronsyra + BHA 30ml
Återfuktande Dagserum - Normal hud - Hudvård

RENEWAL Hyaluronsyr... RENEWAL Hyaluronsyra +... RENEWAL Hyaluronsyra + BHA 30ml

389 kr 349 kr
EXTRA20
−10%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
Vitamin C Serum Radiant 15% Vitamin C Booster 30ml Vitamin C Serum Radiant 15% Vitamin C Booster 30ml
Alla hudtyper - Hudvård

Vitamin C Serum Rad... Vitamin C Serum Radian... Vitamin C Serum Radiant 15% Vitamin C...

389 kr 349 kr
EXTRA20
−10%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
Intense Retinol 0.5% + Vitamin E 30 ml Intense Retinol 0.5% + Vitamin E 30 ml
Serum med Vitamin A - Känslig hud - Hudvård

Intense Retinol 0.5... Intense Retinol 0.5% +... Intense Retinol 0.5% + Vitamin E 30 ml

389 kr 349 kr
EXTRA20
−10%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
Brilliant Niacinamide + Zinc 30ml Brilliant Niacinamide + Zinc 30ml
Ansiktsserum & Olja mot ojämn hudton - Hudvård

Brilliant Niacinami... Brilliant Niacinamide ... Brilliant Niacinamide + Zinc 30ml

389 kr 349 kr