Ska man ändra sin hudvård under vintern?

Alltid fri frakt & 14-dagar fri faktura

menu Created with Sketch.
search Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
bag Created with Sketch.

Alltid fri frakt & 14-dagar fri faktura

  • Över 200.000 nöjda kunder!
  • Köp nu, betala i slutet av Juni!
  • Fri frakt över 399kr

Ska man ändra sin hudvård under vintern?

När det börjar bli kallt ute så åker vantarna och dunjackan fram. Men borde innehållet i ditt badrumsskåp ändras precis som din garderob? Många upplever att deras hud blir mycket torrare när vintern kommer och då behöver man ju så klart ändra sin hudvårdsrutin för att fylla dess nya behov.

Men varför blir egentligen vår hud sämre under vintern och vad kan man göra för att råda bot på problemet?

 

Varför är det viktigt att anpassa hudvården under vintern?

 

Det känns lite orättvist att vi alla måste tampas med mörker och kyla och dessutom dålig hy under vintern. Men livet är inte alltid rättvist. Problemet är inte heller enbart att vi inte får D-vitamin från solen och att det är kallt, utan luftfuktigheten är en stor bov också. Eftersom luftfuktigheten blir lägre under vintermånaderna så blir även vår hy torrare. Därför är det viktigt att vi tillför extra mycket fukt på vintern.

Så nu har vi fått svar på frågan om vi behöver ändra vår hudvård under vintern: ja, det behöver vi. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att ändra rutinen helt och hållet. Vissa saker bör du behålla under hela året. Här är produkterna du bör fortsätta använda även under vintern:

 

Solskydd: Även om solen inte lyser lika starkt på vintern så kan dess strålar vara skadliga för huden. Du kanske inte bränner dig, men solljus gör att din hy åldras snabbare, och det vill vi inte! Och ska du åka på skidsemester, då är solskydd verkligen ett måste eftersom solstrålarna reflekteras i snön.

 

Ögonkräm: Oavsett om du har mörka ringar under ögonen, påsar eller bara fina linjer så är en ögonkräm oumbärlig. Huden under ögonen blir lättare torr än annan hy, så det är extra viktigt att hålla den återfuktad på vintern.

 

Ansiktsmasker: Ansiktsmasker är inte bara sköna att använda, utan ger din hy den där extra boosten den behöver då och då. Här kan du anpassa efter vad din hy behöver just idag. Kanske har du börjat få lite finnar du behöver bekämpa, eller så har du torr hy eller stora porer. Oavsett vilket hudproblem du vill bota så finns det en ansiktsmask som passar och självklart ska du använda dig av detta verktyg även under vinterhalvåret!

 

Fuktkräm: Oavsett om du får torr hy på vintern, fet hy när luftfuktigheten stiger igen eller bara har rätt normal hy så behöver du en fuktgivande ansiktskräm. Om du inte använder dag- och nattkräm riskerar du att din hud inte får fukten den behöver och det kan leda till att den överkompenserar genom att producera mer olja eller att den känns torr och livlös och att ditt ansikte blir fullt av död, flagig hy.

Nu när vi vet vad vi behöver behålla i vår hudvårdsrutin så är det dags att se på sakerna vi behöver förändra.

 

Steg 1: Rengöring

återfuktande ansiktsrengöring

 

När det är kallt ute gäller det att fokusera på fukt, fukt, fukt. Den torra luften gör att huden blir torrare än vanligt och det gäller att försöka motverka det redan i steg nummer ett – rengöring. Byt ut vattenbaserad rengöring mot krämiga, mjölkiga produkter som inte torkar ut din hy. Välj en rengöringsprodukt som är mild och återfuktande.

Det ska tilläggas att din rengöring är så kort tid på huden att dess goda ingredienser inte hinner göra så mycket nytta. Men om rengöringen däremot inte är bra för din hy eller bara för uttorkande så hinner den verkligen göra skada, särskilt som du använder den två gånger om dagen.

 

Steg 2: Serum

 återfuktande serum

Eftersom nyckeln i vinterhudvård är fukt så är ett återfuktande serum något som du absolut bör testa om du inte redan har gjort det. Det kan verkligen göra enorm skillnad! Serumet appliceras efter att du rengjort huden och det är så drygt att det räcker med några få droppar för hela ansiktet. Produkten absorberas snabbt och ger huden en extra barriär mot väderleken. Det bästa är att även om man faktiskt lägger till ett lager så känns det inte alls som att det blir för mycket, utan huden känns bara naturligt mjuk och skön.

 

Steg 3: Fukt

 fuktgivande dagkrämfuktgivande nattkräm

Om din hud som så många andras tenderar att bli torrare under vintern så gäller det att välja en dagkräm och en nattkräm som verkligen ger ansiktet massor av fukt. Om du upplever att ditt ansikte börjar kännas torrt under dagen kan det vara en bra idé att fylla på med fukt, det finns ingen anledning att vänta tills kvällen.

Om du tillsätter massor av fukt och ändå har torr hy så är det en bra idé att även använda produkter som tillför oljor till huden. De kan innehålla ingredienser som sheasmör, bivax, mandelolja och liknande. Det kan också hjälpa att dricka mer vatten, gärna cirka 2 liter om dagen.


 

Steg 4: Undvik att torka ut huden

 

Förutom att använda återfuktande produkter så är det smart att undvika att torka ut huden i onödan under vintern. Här kommer några saker du bör låta bli att göra:

  • Alltför varma eller långa duschar tar bort hudens naturliga oljor
  • Produkter med mycket parfym kan ibland verka uttorkande
  • Om du har torr, flagig hud i ansiktet kan det se värre ut om du applicerar ditt smink med borstar. Det är i så fall bättre att dutta med fingrarna eller använda en beauty blender
  • Även om man måste exfoliera torr hud då och då så gäller det att inte göra det för ofta då det kan förvärra problemet
  • När det är riktigt kallt ute behöver du vänta tills din dagkräm har torkat in ordentligt innan du går ut, eftersom de flesta krämer innehåller vatten. (Och vatten och minusgrader är inte en bra kombo!) Kan du inte vänta så länge så kan du i stället använda en olja, men det fungerar inte särskilt bra om du vill använda smink ovanpå, till exempel foundation

 

 

Produkter för torr hy

Här är några av våra allra bästa produkter som hjälper torr hy på traven! 

EXTRA20
−10%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
RENEWAL Hyaluronsyra + BHA 30ml RENEWAL Hyaluronsyra + BHA 30ml
Återfuktande Dagserum - Normal hud - Hudvård

RENEWAL Hyaluronsyr... RENEWAL Hyaluronsyra +... RENEWAL Hyaluronsyra + BHA 30ml

389 kr 349 kr
EXTRA20
−20%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
Bayeco Green Tea Brightening Day Cream 50ml Bayeco Green Tea Brightening Day Cream 50ml
Dagkräm Grönt Te - Lugnande - Hudvård

Bayeco Green Tea Br... Bayeco Green Tea Brigh... Bayeco Green Tea Brightening Day Crea...

499 kr 399 kr
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.

EXTRA20
−48%
heart-solid Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
Neutriherbs Vitamin C Sheet Mask 5-pack Neutriherbs Vitamin C Sheet Mask 5-pack
5-pack Sheet Mask - Alla hudtyper - Hudvård

Neutriherbs Vitamin... Neutriherbs Vitamin C ... Neutriherbs Vitamin C Sheet Mask 5-pack

499 kr 259 kr